Čtvrtek – pohybovka s češtinou a matematika pro 3.-6. ročník

Vybavení penálu:

Prosím ať mají děti správně vybavený penál: tzn. gumovací pero, ořezanou tužku a pastelky (ideálně širší a trojhranné), gumu, lepidlo, nůžky, rýsovací potřeby. Fixy a propisky nedoporučujeme – nebudeme je určitě na čj a ma používat. Ostatní výše zmíněné opravdu potřebujeme! Děkujeme!

Všeobecná informace ke psaní ve škole ZeMě: 

Ve škole ZeMě používáme pro psaní od první třídy nevázané písmo Comenia Script.  Prosím pročtěte si přiložené informace k písmu zde https://www.comenia-script.com/informace-o-pismu/

Pracovní listy v českém jazyce, které pro děti vytváříme jsou také v Comenia Script, a to napříč všemi ročníky v ZeMi.

V prvním ročníku se díky propracované metodice děti naučí jednoduše a bez tlaku číst a psát nevázaným písmem – písmo tiskací a nevázané si je velmi podobné, jde to tedy snadno. 

Na vázané písmo v našem kontextu. kdy je český jazyk jen jednou týdně, nemáme prostor, za mě u většiny mladších školních dětí postrádá jeho výuka smysl. Často se stává, že děti, které se učí zároveň vázané písmo a nejsou na to ještě dostatečně zralé – připravené, či neprocvičují dostatečně, tak ještě ve 3. ročníku píší jen velkým tiskacím písmem – nestíhají tempo psaní, které mají děti s nevázaným písmem, musí se soustředit na písmo, místo toho aby našich pouhých 90 min češtiny u stolu týdně, využily na učení se gramatiky.  

Ve druhém a dalších ročnících už na samotné procvičování psaní v písankách ve škole nemáme prostor, doporučujeme procvičování doma https://www.comenia-script.com/didakticke-pomucky-pro-2-a-3-rocnik/

(Pokud potřebujete, aby Vaše dítě psalo vázaně, doporučujeme k výuce přistoupit, až když je na to dítě zralé, pak se dítě naučí psát vázaně klidně za 2 měsíce. Existují i přechodové písanky z nevázaného na vázané směřované zhruba na 3. ročník ZŠ od Michaely Sklenářové).

12. září

Na pohybovce s češtinou jsme seznámili nové děti s pravidly našich základních her -hudba – pohyb, ticho – štronzo, dva tlesky – lezu po čtyřech, jeden tlesk – běhám, vždy měním směry. Probrali jsme základní držení těla, centrum síly břicho, světlo hrudník, osa těla. Vyzkoušeli jsem si jak nám funguje osa a centrum dohromady, každý sám a ve dvojicích, které jsme několikrát vyměnili, aby děti měly různé zkušenosti a potkaly se mezi sebou.

Práce v prostoru – základní chůze vpřed, vzad, do stran – s myšlenkou na centrum, rozsvícený hrudník a osu těla. Každý sám a vedení a následování ve skupině. Kvido přinesl svou hudbu, která byla skvělá, díky!

Po té opakování učiva nižších ročníků za pomocí kartiček v prostoru – abeceda, členění hlásek na samohlásky krátké a dlouhé ( a psaní ú/ů/u), souhlásky měkké, tvrdé a obojetné. Přiřazování kartiček se slovy s měkkými a tvrdými slabikami k souhláskám. Opakování vyjmenovaných slov. Na závěr hra pastelky.

2. blok: četba knihy Bratři lví srdce od Astrid Lindgrenové.

Český jazyk:

4. ročník: vyjmenovaná slova po V – práce ve skicáku.

5. a 6. ročník: opakování podstatných jmen: přiřazování ke vzorům, určování pádu podstatných jmen ve větě, koncovky podstatných jmen všech rodů – vše s pomůckami Rubínka. Rozdali jsme pracovní sešity Nová škola Duha.

Matematika pro 3. ročník: opakovací úlohy z předešlého ročníku – rovnice (s pomůckou „vláčky“), kombinatorika s kostkami, součtové pyramidy

3. blok:

Český jazyk pro 3. ročník: opakování učiva druhého ročníku s korálky a s kartičkami: psaní u/ú/ů, psaní i/í a y/ý po měkkých a tvrdých souhláskách, psaní ď, ť, ň a dě, tě ně. To vše pak i v pracovních sešitech Nová škola Duha.

Matematika pro 4.- 6. ročník: děti pracovaly ve skupinkách na opakovacích úlohách z předešlého ročníku

5. září

1. blok – Parlament 

2. blok – čtení z knihy Bratři lví srdce, Astrid Lindgrenová

 – rozdali jsme si nové sešity na matematiku, nadepsali, změřili a zapsali výšku a rozpětí

– intuitivní hry

3. blok – návštěva Temoka – indiána z Mexika, který stál u zrodu naší lesní školky před 15 lety a téměř každý rok nás poctí svou návštěvou, vypráví dětem, společně s nimi tančí a zpívá

Parlament 

sešli jsme se v kruhu ve velké jurtě v hojném počtu  30 dětí a průvodkyně Majda, Monika, Gábina H.

Představili jsme se a  kdo chtěl přidal i svůj prázdninový zážitek.

Našli jsme patrony pro naše nové prvňáčky a nové školáky:

Anička – Pippa, Grétka

Lio – Ondra B., Louis

Ondra N. – Jan K., Šárka

Severýn – Jenda, Šimon Dě

Beátka – Mila

Vincent – Eda

Amálka – Elza L., Beli

Zeon – Jenda, Louis

Šimon Dr. – Šimon Dě, Julda+Jenda

Anežka H. – Elza L.

Tea – Matouš, Pippa

Matouš – Jan K.

Ema – Šárka, Grétka

Zahráli jsme si různé hry,

prošli jsme  pravidla školy ZeMě,

seznámili jsme děti s tématem roku: Cesta hrdiny a každý k němu namaloval malý obrázek

Založili jsme krabičku na zprávy, do které děti mohou vhazovat vzkazy pro své spolužáky nebo průvodce a to buď soukromé, které se dostanou jen ke konkrétní osobě nebo adresované všem, které si přečteme na parlamentu. 

Gábina H.

Napsat komentář